mitrorepo Parempi maailma on mahdollinen, kun rakennamme sen yhdessä.

Byrokratialla demokratiaa

  • 247 - isänmaan ja Sinun palveluksessasi!
    247 - isänmaan ja Sinun palveluksessasi!

 

Internet on yksi viime vuosisadan merkittävimmistä keksinnöistä. On arvioitu, että jos Internet olisi kansantalous, se olisi vuonna 2016 G20-maiden joukossa viidenneksi suurin talous. Arvioiden mukaan vuoteen 2016 mennessä myös yli 3 miljardia, eli lähes puolet maapallon väestöstä, käyttäisi Internetiä. Sähköisen maailman valloitukselle ei näytä olevan loppua.

 

Monien kuluttajien arjessa Internetistä on tullut korvaamaton. Verkkopankit korvaavat pankissa jonottamisen ja verkkohakemistot moniosaiset puhelinluettelot ja tietosanakirjat, aikataulu- ja osoitehauista puhumattakaan.

 

Yritystoiminta onkin muuttunut Internetin myötä merkittävästi. Uusi laitteita, sovellutuksia ja palveluja putkahtelee maailmaan päivittäin. Yrityksen liikeideaa ei enää hiota vuosia, vaan alkuviikosta pohdinnassa ollut liikeidea saattaa olla asiakkaiden ostettavissa jo loppuviikosta – ja kuukauden päästä poissa markkinoilta. Internetin kasvu haastaakin niin perinteiset liiketoimintamallit kuin kuluttajateoriat. Maailman sähköistyminen ja sen mukanaan tuomat mahdollisuudet saavat myös sen arvon ymmärtävät hamuamaan itselleen lisää valtaa.

 

Valtaan liittyen yksi keskeinen puheenaihe on Internetin avoimuus. Asiasta kiistellään myös Euroopan parlamentin käytävillä poliittisten ryhmien edustajien kesken.

 

Oma kantani on se, että Internetin on myös jatkossa pysyttävä avoimena. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Internetin tulee olla kaikkien saatavilla kilpailukykyisin hinnoin ja operaattoreiden tulee välittää data samalla nopeudella lähteestä riippumatta.

 

Avoimuus on myös olennainen osa demokratiaa sekä kuluttajansuojaa. Kansalaisia on suojeltava syrjiviltä käytännöiltä ja epäoikeudenmukaiselta palvelunestolta. Kansalaisten käyttämien palveluiden nopeus ei saa riippua siitä, kenen operaattorin palveluja kuluttaja käyttää ja millaisia sähköisiä palveluja hän käyttää. Yhteisillä sisämarkkinoilla palvelujen tulisi myös olla tarjolla kaikille EU-kansalaisille, ei vain tietyissä jäsenmaissa asuville.

 

Internet ja sähköiset markkinat ovat tulleet jäädäkseen. Tästä syystä EU:n ja sen jäsenmaiden tulee olla valppaita. Sähköisten markkinoiden sääntelyä ei voi jättää vain markkinoilla toimivien yritysten tehtäväksi. Viranomaisten on toimittava aktiivisesti ja ennakoiden. Heidän tulee varmistaa, etteivät kuluttajat jää markkinavoimien kohtuuttomien vaatimusten ja oman edun tavoittelun jalkoihin. Markkinoiden tulee palvella kuluttajia, eikä kuluttajien markkinoita.

 

Jokainen ihminen on samanarvoinen ja jokaisella ihmisellä on oikeus tulla kohdelluksi samalla tavoin. Ilman julkisen vallan asettamia selkeitä sääntöjä demokratia ei toteudu. Tämä pätee myös sähköiseen maailmaan. Digitaalisuus oikein toimiessaan kasvattaa demokratiaa ja vahvistaa yksilön oikeusturvaa, eikä päinvastoin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Reino Jalas

Internet tuli pyytämättä ja yllättäen, yllätyksenä kaikille. Vaikkapa Uuden Maailmanjärjestyksen rakentajat eivät olisi villeimmissäkään unelmissaan 1980 luvulla voineet kuvitella tällaista onnelaa.

Että heillä, pienellä porukalla, on kyky valvoa maailmassa joka ikistä sähköistä kommunikointia käyttävää kansalaista ja kaikkea hänen viestintäänsä. Valvonta on saatu pystytettyä täysin huomaamatta, ja se toimii 24/7 periaatteella.

Asian läpiviennin helppous tuli samanlaisena täydellisenä yllätyksenä kuin koko internetkin. Markkinointimielessä tarjottavana oli niin paljon ilmaisia etuisuuksia. Oli lyhentyneitä pankkijonoja, etätyösentelyn mahdollusuuksia, sähköiset tietosanakirjat, facebookit, verkkokaupoissa edullisesti ostaminen jne.

Käyttökelpoinen valvontaverkko rakentui nopeasti, noin 15 vuodessa. Kuin itsekseen ja innokkaisen kansalaisten itsensä kustantamana. Verkko oli. Enää tarvitsi vain tehtaalla valmiiksi laittaa verkkokomponentteihin sisään integroidut valvontapiirit. Sekä kansainvälisiin ja kansallisiin solmukohtiin keräilevät valvontaohjelmistot.

Kehitys ei tietenkään pysähdy tähän. Viidentoista vuoden kuluttua älykännykän toiminnot ovat upotettuna suoraan ihmiskudokseen. Tai miniatyyrinä korvakäytävään.
Mikä tulee olemaan ihmisen ja yksilön tilanne ja onnellisuuden taso tuolloin? Yhtenä jatkuvasti päällä olevana ja ohjailtavana ja terminoitavissa olevana soluna maailman ihmismassassa?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

"Jokainen ihminen on samanarvoinen ja jokaisella ihmisellä on oikeus tulla kohdelluksi samalla tavoin."

Mitro Repo on myönteinen ja rakentava voima. Antti Rinteen tavalla.

Sellainen, kuin kaikkien soisi olevan.

En tiedä (lisäkseni) ketään toista kuin Mitro Repo, joka kirjoittaisi, että olemme kaikki työläisiä...

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Mitro, internetin tärkein ja merkittävin muutos maailmaan on se että se on mullistanut poliitisen tiedon leviämisen ihmisten tietoisuuteen aivan toisella tavalla ja se tulee muuttamaan ja mullistamaan ihmisten asennetta myös politiikkaan. Internet auttaa ihmisiä ymmärtämään että myös tavallisilla ihmisillä alkaa kiinnostus heräämään päätösten tekoon koska päätökset alkavat olla tasoltaan jo sitä luokkaa että peliin on puututtava. Se alkaa pelottamaan nykyisiä päätöksen tekijöitä koska sehän vaikuttaa päätösvallan "karkaamiseen" oman eturyhmän ja "järjestelmän" suomasta eduista itselle ja kooleegoille. Poliitikko ei pääse millään enää piiloon, siksi internet tulee ennen pitkää muuttamaan poliittisia järjestelmiä aidosti demokraattisempaan suuntaan.

Demokratia alkaa olemaan hyvää ja käyttökelpoista ihmisille heti kun siihen eteen laitetaan sana SUORAA.
On hieman sama kun lähettäisi päiväkodin vanhempainiltaan NAAPURIN ja et pystyisi antamaan mitään ohjetta mitä se naapuri siellä vanhempain illassa sanoisi omasta lapsestani tai sen kasvatuksesta, minä en ole uskaltanut ottaa riskiä ja kasvattaa lapsiani "naapurin" sanomisilla.

Ihmisten olisi tärkeää alkaa jo pikkuhiljaa ymmärtämään että "valtakirja" alkaa olemaan aika huono ratkaisu yhteisiin päätöksiin, ainakin jos katsoo Suomen poliittisia päätöksiä viime vuosilta,esimerkkinä vaikka tuo Naton ja Suomen välinen "isäntämämaatukisopimus" joka valmisteltiin jopa ulkoasiainvaliokunnan selän takana!
On ne hyvät päätökset aika "kortilla tällä menolla jos MUUTOSTA emme saa aikaiseksi ja äänestä EU vaaleissa perehtymällä.

Entisen "autokauppiaan" sanonta kertoo aika paljon, "koko internet pitäisi räjäyttää" kertonee myös EU:n kannasta ihmisiä kohtaan.

Taidankin ilmoittautua seuraaviin eduskuntavaaleihin ehdokkaaksi, ja ajaa asiaa suoran ja puoluekurittoman demokraattisemman ja kansalaisten etuja suoraan ajavaa linjaa julkisesti ja avoimesti.
Suora demokratia tarkoittaa että, sinä, äänestäjä, saisit oikeasti vaikuttaa päätöksiin.

EU:n komissio on demokratian irvikuva ja suorastaan halveksii joka käänteessä sitä, esim. kansanäänestykset niin monta kertaa että saadaan oikea lopputulos, EU:n presidentin vaali (vain yksi ehdokas heh heh...) Lakeijat ja epädemokraattisesti kootut uudet hallitukset mm.Kreikka, Italia ilman normaaleja vaaleja jne jne... että semmosta demokratiaa siellä EU:ssa.

Käyttäjän mitrorepo kuva
Mitro Repo

Komissio on kieltämättä oma tarinansa, mutta älä sotke sitä demokraattisesti valittuun parlamenttiin ja epäsuorasti demokraattisella mandaatilla toimivaan neuvostoon. Kullakin on oma paikkansa ja komissio on kieltämättä usein se todellisuudesta kaikkein vieraantunein.

Suora demokratia toimii, jos asia on napakka kyllä-ei -kysymys ("pitäisikö kieltolaki lopettaa?" -tyyppinen, kuten Suomessa 1932). Mutta kun äänestetään sadoista muutosesityksistä johonkin valtavaan ruuvinkierteidenharmonisointidirektiiviin, niin turha koko kansaa on panna tuntikausiksi perehtymään joka pykälään ja niistä netissä äänestämään. Voisi tulla aika satunnaisia tuloksia.

Mutta ryhdy ihmeessä ehdokkaaksi jos yhtään siltä tuntuu, juuri yhteisten asioiden hoitamisesta kiinnostuneita tarvitaan!

Toimituksen poiminnat