mitrorepo Parempi maailma on mahdollinen, kun rakennamme sen yhdessä.

Stop naisiin kohdistuvalle väkivallalle

  • www.mitrorepo.eu
    www.mitrorepo.eu

Suomessa naisiin kohdistuva väkivalta on vastajulkaistun tutkimuksen mukaan Euroopan unionin maista kaikkein yleisintä. Suomi onkin saanut muistutuksia asiantilan parantamiseksi niin YK:lta kuin Euroopan perusoikeusvirastolta.

Naisiin kohdistuva väkivalta, perheväkivalta mukaan lukien, on maailmanlaajuisesti yleisimpiä ihmisoikeusloukkauksia. Kyse on yhteiskunnassa esiintyvästä rakenteellisesta ongelmasta, naisten ja miesten välisestä epätasa-arvoisesta valtasuhteesta.

EU:n perusoikeusviraston vastikään julkaiseman, maailman laajimman haastattelututkimuksen mukaan fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa kokee nykyisen tai entisen kumppanin toimesta kolmannes Suomen naisista. Vain Tanskassa ja Latviassa tilanne on EU-maista huonompi.

Suomessa on EU:n alhaisin kynnys ilmiantaa väkivaltainen kumppani poliisille, mutta vain 10 prosenttia naisista tekee niin. Suomalaisnaiset kokevat EU-maista eniten myös henkistä väkivaltaa (yli 50 prosenttia). Kun tähän lisätään vielä seksuaalinen häirintä, jota suomalaisnaisista yli 70 prosenttia on kokenut jossain elämänvaiheessa, niin on selvä, että asiaan on puututtava päättäväisesti.

Tutkimuksen mukaan suomalaisnaiset tiedostavat väkivallan olevan maassamme melko yleistä. Ystävä- tai sukulaispiirissä esiintyvistä perheväkivaltatapauksista tiedetäänkin Suomessa EU-maista kaikkein eniten (56 prosenttia). On aika siirtyä tiedostamisesta toimintaan!

Suomen tulee ratifioida naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta tehty Euroopan neuvoston yleissopimus mahdollisimman pian.

Kansainvälisen sopimuksen ratifiointi ei muuta tilannetta parempaan, ellei samalla anneta riittävät resurssit käytännön työlle eli uhrien auttamiseen perustetuille palveluille, kuten turvakodeille.

Väkivalta ei ole koskaan uhrin syy eikä se ole missään tilanteessa oikeutettua. Väkivallan tekijä on aina itse vastuussa omasta käytöksestään.

Naisiin kohdistuva väkivalta ei ole vain yksilötason ongelma, vaan sillä on laajakantoiset vaikutukset koko yhteiskuntaan, myös lapsiin. Se on kansakunnan yhteinen häpeä.

On siis korkea aika lähteä perkaamaan ongelmavyyhtiä. Meidän on tiedostettava naisiin kohdistuvan väkivallan olemassaolo kaikissa sen eri muodoissa ja pyrittävä nollatoleranssiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Matias Härkönen

Yleensäkin kaikelle väkivallalle pitäisi laittaa stoppi. Sopimukset voidaan allekirjoittaa, mutta se ei tosiaan muuta mitään. Itse uskon pitkiin tuomioihin ja julkiseen häpeeään.

Nykyään media julkaisee nimet yleensä vain silloin, kun tuomio on yli 2 vuotta ehdotonta. Tämä pitäisi muuttaa niin, että kuka tahansa voisi hakea käräjäoikeuden tuomiot netistä ja julkaista ne missä vaan. Lisäksi jos tuomiot olisi kovempia, niin sitä miettisi miten herkästi sitä nyrkkiin tarttuisi.

Reino Jalas

“Suomessa naisiin kohdistuva väkivalta on vastajulkaistun tutkimuksen mukaan
Euroopan unionin maista kaikkein yleisintä.”

Ei taida ihan pitää paikkaansa, koska kyseinen tutkimus nimenomaan mainitsee että Tanska ja Liettua ovat väkivaltaisempia kuin Suomi.

Myös toisessa tutkimuksen sarakkeessa "Any partner and/or non-partner", siinäkin Tanska menee meistä naisväkivallassa edellle. Keskisarakkeessa Ruotsikin menee meistä edelle, ja Ranska on jaetulla sijalla kanssamme.
http://fra.europa.eu/sites/default/files/fra-2014-...

Taulukon pahimman pään ranking menee näin:
Tanska ....... 32
Latvia ......... 32
Suomi ........ 30
Britannia ..... 29
Ruotsi ......... 28
Ranska ....... 26
Hollanti ....... 25
Belgia ......... 24
Liettua ........ 24

Suomen rankingissa ei mitään kehuskeltavaa ole. Mutta emme onneksi se kaikkein väkivaltaisin maa kuitenkaan ole. Mustilla pistesijoilla heti Suomen perässä tulevat vanhat demokratiat, Britannia ja Ruotsi.

Ruotsalaisten lisäkuormana on se että he ovat koko Euroopan raiskauskeskus, eniten raiskauksia.
http://yle.fi/uutiset/bbc_ruotsissa_tilastoidaan_e...

“Meidän on tiedostettava naisiin kohdistuvan väkivallan
olemassaolo kaikissa sen eri muodoissa ja pyrittävä nollatoleranssiin.”

Toleranssilla ja nollatoleranssilla tarkoitetaan yleensä asioihin puuttumisen kynnystä. Poliisilleko tuo pyrittävä nollatoleranssiin kehoitus on osoitettu? Puuttua entistäkin pienempiin, pariskuntien keskinäisiin tönimisiin ja suukopuihin?

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

EU:n perusoikeusviraston tuore raportti antaa tylyn selityksen naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Syy paljastuu siitä, että vain 5 % vähän tai ei lainkaan alkoholia käyttävistä miehistä syyllistyy naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Sen sijaan niistä, jotka juovat itsensä humalaan vähintään kerran kuukaudessa, väkivaltaan syyllistyy 23 %. Sivu 38.

http://fra.europa.eu/en/publication/2014/vaw-surve...

Eli, viinaa juovat miehet syyllistyät viisi kertaa todennäköisemmin väkivaltaan vaimoaan kohtaan, kuin raittiimmat miehet.

Toinen selittävä tekijä on se, että jos nainen on valinnut miehekseen tappelupukarin, niin on on lähes viisi kertaa todennäköisempää, että väkivalta kohdistuu myös naiseen kotona. Jos mies oli väkivaltainen myös kodin ulkopuolla, niin kotiväkivallan todennäköisyys oli 27 %. Muutoin 6 %.

Aikooko meppi Mitro Repo vaatia viinan hinnan korottamista ja alkoholijuomien saatavuuden rajoittamista sillä perusteella, että viinan juonti lisää naisiin kohdistuvaa väkivaltaa?

Eikö parempi vaihtoehto olisi se, että alkoholijouomien hintoja ravintoloissa laskettaisiin niin, että tavallisella ihmiselläkin olisi varaa käydä ravintoloissa kaljoittelemassa. Suomessa ongelmana on se, että miehet juovat viinaa kotona, eikä ravintoloissa, ja sitten humalapäissään pahoinpitelevät vaimonsa. Viron viinaa rahdataan laatikkotolkulla ja kodeissa se sitten käytetään. Jos sama alkoholi juotaisiin portsarin valvomassa ravintolassa, niin väkivallalta vältyttäisiin lähes kokonaan.

Martti Laines

Väkivallan uhreista yli 80% on miehiä. Siihen nähden vaikuttaa kovin tarkoitushakuisen epätasa-arvoiselta nostaa naisiin kohdistuva väkivalta erityisasemaan. Minun mielestäni kaikki ovat yhtä arvokkaita ja jokaisella yhtäläinen oikeus koskemattomuuteen. Mitro ei ole tätä mieltä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Äijät hakkaa toisiaankin! Siksi tämä näkökulma on ihan perusteltu.

Rikollisista enin osa on muutenkin miehiä. Varsinkin rankemmissa rikoksissa. On toki tasa-arvoistunut, mutta ei meillä ole naisvankeja lähellekään sitä määrää, mitä meillä on miesvankeja.

Paavo Ojala

Miten kirjoittaja puuttui omaan häirintänä koettuun puristeluun, kähmintään ja rivojen vitsien kerrontaansa? Kyseessä oli kuitenkin kolmetoista henkilöä, jotka olivat A-studiolle kertoneet Mitron häiritsevästä käyttäytymisestä. Melkoinen joukko väärinkäsityksiä. Melkoinen osuus kyselyyn vastanneista. Millaista vastuuta Mitro Repo otit käyttäytymisestäsi? Päteekö nollatoleranssi omaan käyttäytymiseen?

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Samalla logiikalla rattijuopumuksesta kärähtäneen tulee puolustaa rattijuopumusta, varkaan varastamista... ja kansaa saavat edustaa vain sellaiset, jotka eivät ole jääneet kiinni mistään. Sitten voidaan ihmetellä, kun tuo valiojoukko harrastaa rangaistuksitta kähmintää... Mutta on tuossa kieltämättä ehkä hieman kaksinaismoralismia tai sitten ei.

Paavo Ojala

En sano, etteikö Repo saisi tuomita seksuaalista häirintää, vaikka on siihen itse syyllistynyt.

Hän kirjoittaa:
"Kun tähän lisätään vielä seksuaalinen häirintä, jota suomalaisnaisista yli 70 prosenttia on kokenut jossain elämänvaiheessa, niin on selvä, että asiaan on puututtava päättäväisesti."

Kun 13 paristakymmenestä ylen kyselyyn vastanneesta oli todistanut tai joutunut Mitro Revon ahdistelun kohteeksi, niin ei tarvita montaa hänen kaltaistaan että 70% naisista kokee ahdistelua. Koitankin kysyä, että mitä päättäväistä puuttumista Revon ahdistelu tuotti. Käsittääkseni asiaan ei juurikaan puututtu. Repo sanoi jotain sen suuntaista että on pahoillaan, että naiset ovat tulkinneet väärin. Toivooko hän siis, että ahdisteluun puututtaisiin niinkuin hänen ahdisteluunsa. Se ei vaikuta kovin päättäväiseltä. Se vaikuttaa siltä, että ahdisteluun ei juuri puututa ilman, että tiedotusvälineet tekevät siitä kohun, eikä kohukaan aiheuta minkäänlaisia käytännön toimia.

Kysyn siis, että millaisia toimia Mitro Repo toivoo ja miten hän itse puuttui kosketteluunsa ja rivoihin vitseihinsä?

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Leppoisalla Mitrolla on nyt tietty kohderyhmä,päätellen otsikosta.

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Reino Jalas: kyllä tuossa Mitron tekstissä sanottiinkin, että Tanska ja Latvia menevät edelle! Ja onhan Suomi tosiasiallisesti Euroopan kärjessä tässä ikävässä asiassa.

Ja vielä: "Ruotsalaisten lisäkuormana on se että he ovat koko Euroopan raiskauskeskus, eniten raiskauksia."

Et sattumoisin tullut maininneeksi että tilastoinnit tehdään eri tavoin eri maissa, senkin olisi voinut tuoda esiin. Kaikki eivät lue jaettuja linkkejä, ja jäävät siihen uskoon että väite on tosi.

Esimerkki Ruotsista, jakamastasi linkistä haettu:

"Jos esimerkiksi nainen tulee poliisin luo ja sanoo, että hänen aviomiehensä tai sulhasensa on raiskannut hänet lähes joka päivä vuoden ajan, poliisin on tilastoitava jokainen tapaus erikseen. Kyse voi olla yli 300 tapauksesta. Monessa muussa maassa kyse olisi vain yhdestä tapauksesta, yhdestä uhrista, yhdestä rikoksesta yhdestä tilastosta, Selin selittää."

Martti Laines: "Väkivallan uhreista yli 80% on miehiä. Siihen nähden vaikuttaa kovin tarkoitushakuisen epätasa-arvoiselta nostaa naisiin kohdistuva väkivalta erityisasemaan. Minun mielestäni kaikki ovat yhtä arvokkaita ja jokaisella yhtäläinen oikeus koskemattomuuteen."

Missä tilastot? Tämähän on selvää puolustelua, eli ongelman mitätöintiä. Monella miehellä on se ikävä tapa - olen monesti miettinyt miksi. Mikä on taustalla tuossa ongelman mitätöinnissä?

Ongelma ei todellakaan ole mitätön. Eikä tietenkään pidä hyväksyä väkivaltaa missään muodossa, sukupuolesta riippumatta. Mutta silmiään ei saa sulkea todellisuudelta!

Mistä syystä moni mies vähättelee tätä ongelmaa? Onko oma "lehmä" ojassa?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Suomi onkin saanut muistutuksia asiantilan parantamiseksi niin YK:lta kuin Euroopan perusoikeusvirastolta"

Kuten myös lapsiin ja perheisiin kohdistuvasta viranomaistoiminnasta.Kun lapset on lain vastaisesti viety kotoaan yksityisiin firmoihin tuottamaan rahaa.Että kyllä Suomi on kunnostautunut ihmisoikeusrikoksissa kiitettävästi,kuten tapahtuu myös parhaillaan.Tuhansia lapsia huostattu ties millä verukkeilla.

Sehän ei enää SDP:tä kiinnosta,niinhän se loppui mielenkiinto Kuseninaltakin kun ministerin salkun sai,kuten edustaja Lipposenkin blogien sävy vaihtui.Taitaa se vallan ja rahan maku mennä perheiden edelle..

Tämä vaäkivalta on siis taas otettu sossujen vaaliteemaksi?Paljonko arvelet taas tulevan huostaanottoja kun neuvolan ammattitaidottomat työntekijät keksivät perheissä olevan hakkaamista?
Ainakin viimeisen tempauksen seuraukset näkivät väkivaltaa siellä missä sitä ei ollutkaan,jokainen isä oli potentiaalinen perheen hakkaaja.Kuten myös lasten leikeissä saaneet mustelmat olivat merkki perheväkivallasta.

Meni jo painostuksen puolelle neuvoloissakin kun haastateltiin tulevia ja jo äitinä olevia.Jos ei väkivaltaa ole ei sitä hakemalla löydy vaikka kuinka sosiaalityöntekijät niin haluavatkin.
Tuleeko kohta taas alkoholi kuvioon mukaan,eli haetaan juoppohulluja perheistä?

Eli neuvolassa terkkari kirjaa tulevan isän tai äidin nuoruudessa nautitun siiderin tai saunaoluen merkiksi alkoholismista.Tai kuten aletaan tekemään huumetestejä ihmisille,ja virheellisestä laboratorio tuloksesta johtuen lapsi huostataan?On Suomessa tapahtunutta,sekin.

Tosin onhan siellä se kokoomuksen isäntä joka pieksi vaimonsa kolmeen eri otteeseen,ei tosin lapsia raahattu huostafirmaan.Hyvin näkyy ura auenneen siitä huolimatta.Eli mitä tästä opimme?
Hakata saa kun on rahaa eikä perheiden tarvitse silloin pelätä huostafirmojakaan.

Jore Puusa

Mitro Revolle vai pitääkö olla Repolle?
Kotiväkivallan suhteen miehet joutuvat tänään enemmän naisten pahoinpitelemäksi kuin naiset miesten, ensimmäisen kerran asetelma kääntyi pari vuotta sitten. Lähes jokainen mies hakataan kerran elämässään, massiivisesti enemmän kuin naiset saavat osakseen väkivaltaa koskaan. Miesten naisilta vastaanottaman henkisen väkivallan määrä on valtavasti suurempi kuin toisinpäin. Jokseenkin jokainen erossa jätetty nainen yrittää etäännyttää ja vieraannuttaa lapset isiltään naissosiaaliviranomaisten neuvoja seuraten. Insestisyytös tulee miltei automaattisesti eroisälle jos nainen kokee jääneensä taloudellisesti huonommalle erossa.
Ja niin edelleen, jos naisen eurokysymys, 80c-1€ tutkittaisiin tehdyn työn suhteen asetelma kääntyisi nurinniskoon, nyt laskentamalli suosii naisia.
Mitro, kukaan ei ole niin tyhmä, ettei näkisi sinun aloittaneen vaalikampanjan.
Väkivallasta epätotuuksien laukomisen sijaan voisit keskittyä siihen, että Suomessa on kaksi ortodoksikirkkoa, venäjänmielisille ja suomalaisille ja näiden välit ovat jääkylmät.
Mutta aitona poliitikkona et sinä tällaisiin vastaa, kylvät vain tuuleen.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Sinulle riittikin tämä pyrähdys Brysseliin, kun ei ole muuta niin joutaa tänne Impivaaraan kouriintuntuviin epäjatkuvuuskohtiin tarttumaan.

Reino Jalas

kyllä tuossa Mitron tekstissä sanottiinkin, että Tanska ja
Latvia menevät edelle! Ja onhan Suomi tosiasiallisesti Euroopan
kärjessä tässä ikävässä asiassa.

Joten noiden tutkimustulosten perusteella, pitääkö mielestäsi tämä blogin avauslause paikkansa:
“Suomessa naisiin kohdistuva väkivalta on vastajulkaistun tutkimuksen
mukaan Euroopan unionin maista kaikkein yleisintä.”

”Et sattumoisin tullut maininneeksi että tilastoinnit tehdään
eri tavoin eri maissa, senkin olisi voinut tuoda esiin. ”

Sekä BBC:n että YLE:n uutisen lukijalle jää päällimmäiseksi tieto, että Ruotsissa raiskataan eniten koko Euroopassa. Ruotsalaisten epätoivoisena hommana on nyt seuraavaan vastaavaan tutkimukseen asti parhaansa mukaan koettaa selittää raiskaussijoitustansa tilastointien erojen ym. kautta.

“Ongelma ei todellakaan ole mitätön. Eikä tietenkään pidä
hyväksyä väkivaltaa missään muodossa, sukupuolesta riippumatta.
Mutta silmiään ei saa sulkea todellisuudelta!
Mistä syystä moni mies vähättelee tätä ongelmaa? Onko oma "lehmä" ojassa?

Lehmistä ojassa en tiedä. Alla olevan mukaiset otsikot olivat kolmisen vuotta sitten YLE:n A-studiossa ja lehdissä esillä.

"-Kähmii naisia niin paljon kuin kehtaa"
-Puristi minua yhtäkkiä reidestä kesken haastattelun”, kuului yksi kommentti.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128843049332...

Näin tuoreesti taasen kirjoitti bloissaan Mitro:
"Naisiin kohdistuva väkivalta ei ole vain yksilötason ongelma, ...
Se on kansakunnan yhteinen häpeä."

Tulee mieleen vanhan ajan kunnon saarnastuolin kirkkotekstit. Nimetään asia yhteistä häpeää -asiaksi. Tyrkätään se, ja ne mahdolliset kähminnätkin ihan kaikkien suomalaisten, miesten ja naisten yhteiseksi synniksi ja syyksi.

Käyttäjän ElluAutio kuva
Elina Timonen

Nuoresta se pitää alkaa miesten opettaminen naisten kanssa olemaan. Naisia pitää kohdella kuin kukkia kämmenellä. Sillain tulee hyvä perhe ja lapset saavat oikean mallin omaan elämäänsä. Jos pojat katsovat isänsä huonoa käytöstä vaimoaan kohtaan, ei lapselta voi odottaa sen kummempaa käytöstä omaa vaimoaan kohtaan.
Opettajana olen vain huomannut, että huonot käyttäytymiset ja sopimattomat puheet tulevat vain poikien suusta ja ne ovat muuttuneet yhä vain pahemmiksi ja mauttomiksi. Vanhempien pitäisi enemmän kasvattaa juuri poikia kunnon tavoille, miten kohdellaan opettajia ja vieraita ihmisiä ja ennen kaikkea miten kohdellaan naisia ja tyttöjä.

Käyttäjän JariVuorijoki kuva
Jari Vuorijoki

Joo pojat menkää ihan oikeesti nyt judo, karate tms. kurssille ja ostakaa kirjakaupasta Kamasutra..., jos isän opit ovat olleet mallia Murheellisten laulujen maa.

http://www.lyricstime.com/eppu-normaali-murheellis...

Toimituksen poiminnat