mitrorepo Parempi maailma on mahdollinen, kun rakennamme sen yhdessä.

Syötkö tietämättäsi muovipusseja?

  • Mitro Repo - Maltillinen, suomalainen linja!
    Mitro Repo - Maltillinen, suomalainen linja!

Jokainen Euroopan 508 miljoonasta kansalaisesta käyttää keskimäärin 198 kertakäyttöistä kevytmuovipussia vuodessa. Tosin meillä Suomessa vuotuinen keskiarvo on Euroopan komission laskelmien mukaan vain 80 muovikassia henkilöä kohden.

Vaikka Suomessa muovikassien kulutus on alhaista, koskettaa muovijäteongelma meitä kaikkia. Muovijäte aiheuttaa suurta vahinkoa ympäristölle. Kelluva muovijäte uhkaa merten ekosysteemejä.

Aikaisemmin luultiin merissä olevien tai rannalle ajautuvien roskien koostuvan muutamista muovinpalasista, jotka ajan kuluessa maatuvat. Kuitenkin monet muoveista eivät maadu, vaan vain hajoavat pienemmiksi palasiksi. Onpa keskelle Tyyntä valtamerta kertynyt Teksasin kokoinen jätelautta – maailman ensimmäinen ihmisen aikaansaama jätemanner.

Hajonneet muovinpalaset päätyvät meressä elävien tai siitä ravintonsa saavien eläinten ravinnoksi ja tätä kautta lopulta myös meidän ruokapöytiimme.
Asiaa on tutkittu suomalaisvoimin merentutkimusalus Arandalla. Meren muovijätehiukkaset sitovat itseensä jopa miljoonakertaisia määriä ympäristömyrkkyjä itse meriveteen verrattuna. Ei siis ihme, että osalle Itämeren kaloista on jo asetettu syöntirajoituksia.

Muovikassien ympäristöhaitat on huomioitu myös Euroopan unionissa. Komission aiheesta laatima vihreä kirja sekä Euroopan parlamentin kannanotto korostavat, että ongelman taustalla olevan muun muassa EU:n jätelainsäädännön puutteellinen täytäntöönpano.

Koska muovijätteestä kierrätetään nykyisin vain 25 prosenttia, jää sen kierrätyksen taloudellinen potentiaali hyödyntämättä. Soveltamalla EU:n jätelainsäädäntöä täysimääräisesti voitaisiin laskelmien mukaan säästää jopa useita kymmeniä miljardeja euroja vuodessa.

Monissa EU-maissa on jo käytössä rajoitteita ja erityisveroja muovipusseille. Nyt kuriin halutaan etenkin ilmaiset ohutmuovipussit. Euroopan parlamentti vaatii niiden käytön kieltämistä vuoteen 2020 mennessä. Parlamentti esittää myös keräämis- ja lajittelutavoitteita, pakollisia kierrätettävyysvaatimuksia sekä keräyksen, lajittelun ja yleisen jätehuollon vaatimusten yhdenmukaistamista.

Parlamentti on pyytänyt komissiota tekemään tämän vuoden loppuun mennessä ehdotuksia, joilla lopetettaisiin kierrätettävän ja talteen otettavan jätteen vieminen kaatopaikalle vuoteen 2020 mennessä ja vähennettäisiin näin muovien polttamista.

Olisi ajateltava vieläkin kunnianhimoisemmin: miksemme kartoittaisi mahdollisuuksia toimia YK:ssa kansainvälisen merten muovisopimuksen alullepanijana?

Koska olemme, mitä syömme, luulisi asian kiinnostavan meistä jokaista. Puolustamme mielellämme lemmikkieläintemme oikeuksia, mutta harva tulee ajatelleeksi, että peräti 94 prosenttia Pohjanmeren linnuista kärsii muovijätteistä vatsalaukussa. Kalojen syömän muovin sitomien ympäristömyrkkyjen ravintoarvoista tuskin kukaan rupeaa väittelemään. Kaikkein vaarallisimmat muovit olisi poistettava Euroopan markkinoilta kokonaan.

Seuraavan kerran kaupan kassalla muovipussia valitessasi kannattaa pohtia, missä vaiheessa se päätyy osaksi ravintoketjua. Lopulta ehkä sinunkin vatsaasi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Reijo Tossavainen

Suomessa kevytmuovipusseja ei juurikaan käytetä.

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

Melkein kaikki elintarvikkeet pakataan jonkinlaiseen muoviin. Kangaskasseilla voi korvata mainitut 198 muovipussia. Mm hedelmiä ja osa leivistä voi itse pakata kaupassa muovin sijaan paperipussiin.Itsestä se on paljon kiinni, mitä kotiinsa kaupasta kantaa. Minusta on turhaa palkata kalliita meppejä Brysseliin laatimaan muovipussidirektiivejä. Niitä ei kuitenkaan kukaan sellainen noudata, joka ei vapaaehtoisestikaan välitä luonnonsuojelusta, kakkein vähiten elintarviketeollisuus ja kauppa. Viimeksimainitut poistavat muovipussit aivan varmasti, kunhan ne saavat lisättyä "raskaan ja kalliin"toimenpiteen ruoan hintaan.

Anne Lindell

Hmmmm .... paljon maailmalla matkustaneena tuo ns. "hedelmäpussi" on ratkaissut esim. kolmansien maitten tiheäänasuttujen slummien käymäläongelman, ja tämä on pääsasiallisena syynä valtamerien valtavien "muovilauttojen" muodostumiselle, jolle meidän muovikulutuksemme tai muovipussi-EU-direktiivit eivät mahda mitään, eli, näin toimitaan slumeissa: **** pusiin ja pussi heitetään kadulle ja odotetaan, että sadevesi huuhtoo pussit jokeen ja sieltä mereen. Sitten tulee europpalaiset pitkillä trooleillaan ja kalastavat rannikkovedet tyhjiksi kaikenlaisista kaloista ja niitä syömme sikakalleina kalanmaksaöljypillereinä, jotka panevat veremme "vapaasti kiertämään", jotta pysyisimme nuoreina ja kauniina. Paikalliset ovat joutuneet lähtemään kauemmaksi mereen kalastamaan omiksi tarpeikseen kalaa, koska troolareitten vuoksi petokalat ovat paennet kauemaksi merelle ... onneksi.

Täällä on ideaa toisenlaiseen kauppakassiin, mutta slummien käymäläongelmaan tästä ei kai ole mitään apua ... tietääkseni.
http://annelindell.blogspot.fi/2013/12/3-3e-materi...

Eikös se ole niin, että "sitä niittää mitä kylvää", joten kieltäkää ensin Afrikan rannikkojen ryöstökalastus pitkillä trooleilla ja lisätkää Afrikan köyhimmille maille kehitysapurahoja esim. "naistenpankkiin". Naiset investoivat lainarahat miehiä viisaammin esim. vuoheen, lehmään, kanoiohin tai pienimuutoisen yritykseen. Siten he voivat rakentaa kaivoja, käymälöitä ja laittaa lapset kouluun. Miehet taasen ... no ... antaa olla.

Afrikka kostaa Euroopalle ryöstökalastuksen syöttämällä meille ****:aa ja muovia, ja osa kostoa ovat myös "merirosvot": nuoret, työttömät miehet, jotka ovat menettäneet troolareitten vuoski elantonsa, sillä kaikilla ei ole varaa isoihin kalastuvensisiin, jotka kestävät aallokot kaukana avomerellä.

Tämä on oikea ja todellinen ongelma, ja sitä ei ratkaista millään muovipussidirektiivillä.

Toimituksen poiminnat