mitrorepo Parempi maailma on mahdollinen, kun rakennamme sen yhdessä.

Ukraina, Suomi ja EU

  • Ukraina, Suomi ja EU

 

 

Kremlissä juhlitaan. Venäjän painostus mursi Ukrainan vallanpitäjien vastarinnan. EU-vapaakauppasopimus jäädytettiin, Ukraina luisuu taas kohti Venäjää. EU:n komissio ei osannut lukea ajan merkkejä, vaan se yllätettiin housut kintuissa.

 

Armenia taipui Venäjän jyrän edessä jo ennen Ukrainaa. Vain pienet Moldova ja Georgia uskaltavat enää yhtään vilkuilla länteen, nekin epäröiden. Nouseeko Neuvostoliitto haudastaan? On tunnettua, että Venäjä ei ota Ukrainan itsenäisyyttä vakavasti, vaan uskoo ”rajamaan” palaavan Kremlin komentoon ennemmin tai myöhemmin.

 

Väitän, että Ukrainan tapahtumat ovat vakava käänne Suomenkin kansainvälisessä asemassa. Miksi näin, eihän se meille kuulu, käykö Ukraina kauppansa itään vai länteen? Eipä siinä mitään, lukuun ottamatta sitä pientä harmitusta, että olisihan sopimus toki tiennyt 45 miljoonaa uutta mahdollista asiakasta Euroopan sisämarkkinoilla toimiville suomalaisillekin yrityksille!

 

Ukrainan kriisi on näpäys kaikille, jotka uskottelevat pienten maiden voivan pärjätä yksin. Ja jos 45-miljoonainen Ukraina joutuu Venäjän painostamana luopumaan valmiiksi neuvotellusta, elintärkeästä sopimuksesta, mitä mahdollisuuksia sitten olisi pikkumaalla yksinään? Me olemme turvassa EU-maiden vahvassa kerhossa, emme enää ajopuu virtojen pyörteessä. Mutta liikkeellä on niitäkin voimia, jotka soisivat meidänkin palaavan sellaiseksi!

 

Tärkeintä on, että Ukrainan Eurooppa-integraatio edistää muitakin kuin kaupallisia arvoja. Monet ukrainalaiset toivovat Euroopalta sitä, mistä eurooppalaisuudessa oikeasti on kyse, vapautta. Vapautta korruptiosta, vapautta vaalivilpistä, vapautta Neuvostoliiton vääristyneen arvomaailman rippeistä. Mielenosoitusten kärjessä ovat nuoret. He ymmärtävät arvostaa Eurooppaa, josta me rikkaammat ja hemmotellummat nyt niin mieluusti purnaamme. Kyltymättömyydellä ei ole rajoja.

 

Meillä Euroopan tähtilippua pidetään yhä vain EU:n ja sen byrokratian tunnuksena. Kiovan kaduilla se liehuu oikeassa merkityksessään: kaikille eurooppalaisille, ei vain 28 EU-maalle kuuluvana vapauden symbolina.

 

Ehkä nuorten ukrainalaisten haaveet ovat epärealistisia? Alamaisesta ei muututa kansalaiseksi yhdessä yössä. Nämä kehityskulut eivät ole nopeita eivätkä helppoja: Etelä-Euroopan maiden kuntoutuminen diktatuurivuosista on vielä kesken. Vie aikansa, ennen kuin valtio otetaan niin omaksi, että siihen oikeasti luotetaan ja että sille maksetaan verot ajallaan, saati sitten että luodaan hyvinvointia, jota jakaa edelleen. Tämän me tiedämme omasta kokemuksesta. Me voimme olla ja pysyä realisteina mutta silti ihailla muualla toisten rohkeutta. Ainakaan me emme saa kyynisesti tuomita ukrainalaisia. Varsinaisesta EU-jäsenyydestähän ei ole pitkään aikaan kysymys, sen ukrainalaiset itsekin tajuavat.

 

Yllätykseksemme Suomessakin löytyy pieniä ääriryhmiä, jotka haluaisivat liittää meidät Putinin uuteen imperiumiin, rakenteilla olevaan ”Euraasian liittoon”. Tämäkö on se vaihtoehto, jota muutkin EU:n vastustajat ja EU:n skeptikot mielessään hautovat, mutta eivät uskalla vielä sanoa ääneen? Ei kai nyt sentään?

 

Meillä on aina oltava ystävälliset suhteet Venäjään. Niin myös Ukrainalla. Itä-länsi -konflikti Suomen lähialueilla – mihin Ukrainankin luen - olisi kohtalokas. Mutta sotiemme veteraanit ovat lunastaneet meille oikeuden kuulua läntisten demokratioiden joukkoon. Siitä me pidämme kiinni. EU ei ole itsetarkoitus, vaan väline turvata Suomen itsenäisyys ja Euroopan rauha.

 

Eurooppa on enemmän kuin EU ja sen kompuroiva komissio. Eurooppa jaksaa yhä innostaa nuoria barrikadeille!  Slava Ukraini!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

EU tarvitsee ihmisiä, jotka ymmärtävät Venäjää ja osaavat keskustella sen kanssa, neuvotella ja edistää asioita. Kulttuurin kieli siinä on tärkeä hallita. Ihan Suomenkin eduksi.

Martti Kauppila

Miksi Venäjää pitää aina ja ikuisesti ymmärtää? Miksi sen ei tarvitse ÿmmärtää koskaan muita?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

1900-luku ja monet vuosisadat sitä ennen ovat vastaus tähän.

Kalevi Wahrman

" mistä eurooppalaisuudessa oikeasti on kyse, vapautta. Vapautta korruptiosta, vapautta vaalivilpistä, vapautta Neuvostoliiton vääristyneen arvomaailman rippeistä"

No vain....heh..heh..

Ja uskosta ei voi kiistellä koska se on uskoa.

Kalevi Wahrman

Uskolla EU-parlamenttiin.....no niin...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Parahin Mitro Repo.

Mielestäni rauha vaarannetaan, jos EU-eteneee liian nopeasti nopesti kohti itää. Olen laittanut näihin sanoihin asioita ja tuntemuksia joita olen tutkinut ja miettinyt. Tässä on aivan todellista tätäpäivää, Ukrainan tilanne on todella huono, kansa tahtoo lähestyä EU:ta, mieletön tilanne tänään, hallitsijat venäläismyöntesiä. Ukraina täysin Venäjän saartama, laitan tähän aivan tosiasioita. Olen sen verran laiska etten viitsi kahdesi tehdä samoja asioita. Kirjoitin Liisa Jaakonsaarelle, saman mitä nyt sinulle.

Ukraina on todella maantieteellisesi hankalassa asemassa. Ukrainassa on venäläismieline hallitus ja presidentti, kansa kuitenkin haluaisi eurooppalaistua, siihen Ukraina ei ainakaan nyt ole menossa. Suurimpia syitä ovat riippuvuus, venäjältä saatavasta energiasta. Sotilallisesti ajateltuna Ukraina on karhun kainalossa, suurin osa maarajoista Venäjän vastaisia. Ukrainalla raja myös, Valko Venäjän kanssa, tälläkin hetkellä Venäjällä on rakenteilla sotilaslentokenttä Valko Venäjälle. Moldova. Josta irrottautunut Transnistrian alue, joka on ukrainan rajanaapuri, aluetta hallitsevat kansallismieliset. Alueella venäläisiä joukkoja, takaamasa alueen itsenäisyyden. Mustan meren puolella, Ukrainalta vuokratulla alueela, voimakas Sevastopolin laivastotukikohta. Venäläiset pystyvät täysin hallisemaan Ukrainan maa, meri ja ilmatilaa. Ainoat merkittävä maayhteydet eurooppan ovat Unkariin, Puolaan ja Sloveniaan kautta. En maininut Romaania sillä se maayhteys helposti katkaistavissa. Jaakonsaaren mainitsemasta Georgiasta, Venäjä otti osia haltuunsa turvatakseen, talviolympialaiset 2014 Sotšissa. Venäjälle myönnetiin Sotšissa pidettävät talviolypialaisten järjestämiset 2007, Venäjän ja Georgian kesken käytiin sota elokuussa 2008. Rajaa sirrettiin riittävän kauaksi Sotšista, turvallisuus syistä.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Arktisuudesta puhutaan, ja onhan se hyvä. Samalla pitäisi muistaa toinen ulottuvuus, asema idän ja lännen välissä. Miksi se on unohtunut?

Aasialaisten mielestä kuulumme länteen, keskieurooppalaisten mielestä itään. Olemme näköalapaikalla idän ja lännen välissä. Maantieteellinen ja kulttuurinen sijainti on oivallinen.

Tuskinpa olemme kaukana Euroopan ytimestä, jonka paikasta on tosin ollut eri kausina eri käsityksiä. Moni kansa katsoo olevansa maailman tai Euroopan keskipisteessä ja edustavansa maanosan kulttuurin parhaita puolia. Yhden esimerkin siitä, miten muut ovat nähneet pohjoisen asukkaat, tarjoaa antiikin kuva fenneistä. Antiikin osin tarullisessa maantiedossa oli käsitys, että kaukana Kreikasta ja Roomasta asuvat fennit ja muut vastaavat heimot ovat outoja ja barbaarisia.

Kaikeksi onneksi emme värjöttele pannukakun muotoisen maailman laidalla, putoamaisillamme mereen tai mustaan avaruuteen, vaan meillä on oma sijamme muiden joukossa. Tieto paikallisesta ulottuvuudesta rikastuttaa elämää.

Euroopassa pohditaan paikallista ja kulttuurista identiteettiä. Maailmankansalaisuus ja eurooppalaisuus ei riitä meille EU-Suomessa eikä maapalloistuvassa ympäristössä - jos joku on kaikkialta, hän ei ole mistään. Varsinkin ulkomailla ollessa vahvistuu tietoisuus suomalaisuudesta ja siitä, mitä Suomi on meissä.

Vaikka väitettäisiin meidän kuuluvan maantieteellisesti ja kulttuurisesti periferiaan, emme ole maailman äärilaidalla. Amerikkalaiset tai ranskalaiset eivät ottaisi kuuleviin korviinsa, jos heidän sanottaisiin olevan periferiassa, emmekä mekään uskoisi sellaiseen heitä koskevaan väitteeseen. Itseemme kohdistuvaa vähättelyä emme kuitenkaan kyseenalaista. Amerikkalaiset ja ranskalaiset osaavat jättää heihin kohdistetun kritiikin sille kuuluvaan arvoon, varsinkin jos se ei ole oikeutettua.

Itä-länsi -kuvio on eri suhteissa Suomen rikkaus, jos osaamme ottaa sen sellaisena. Olisi myönnettävä itäinenkin meissä ja arvostettava Venättä, sulkematta silmiä sen epäkohdilta. Onneksi on Venäjän taitoisia: Repo, Guzenina ja Filatova.

Viisaus ei synny hetkessä, se on sukupolvien ajalta.

Uuno Kailaan Rajalla alkaa näin:

Raja railona aukeaa.
Edessä Aasia, Itä.
Takana Länttä ja Eurooppaa;
varjelen, vartija, sitä.

Takana kaunis isänmaa
kaupungein ja kylin.
Sinua poikas puolustaa
maani, aarteista ylin.

***
Meillä on, mitä puolustaa. EU on suomalaisuutta.

Käyttäjän mitrorepo kuva
Mitro Repo

Hyvät lukijani, pahoittelen, etten nyt ehdi osallistua syvällisesti keskusteluun. Seuraan juuri kireää tilannetta Ukrainassa eri uutislähteiden ja omien kontaktieni kautta. Näyttäisi, että suuret mielenosoitukset Kiovassa ovat ehkä tältä illalta rauhoittuneet, mutta osa mielenosoittajista aikoo ilmeisesti marssia poliisiasemalle vaatimaan vangittujen toveriensa vapauttamista. Tunteita kuumentaa myös vakoiluvälineitä täynnä olleen pakettiauton (poliisin siviiliauton) valtaus. Pelkäänpä, että Ukrainan kriisi on vasta alussa. Kiitos useista viisaista kommenteista!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Maailma ja kirkko olisivat uskottavampia, jos eivät politikoisi. Uskomatonta, että on uskonto, jossa Jumala katselee poikaansa ristillä tapettavan eikä puutu asiaan.

Pekka Iiskonmaki

Ei Ukraina murru koskaan. Taipuu, mutta ei lannistu. Mitro ei tunne ukrainalaisia. Harmi.

Jussi Nättinen

Miksi EU yritti painostaa Ukrainaa muuttamaan omaa lainsäädäntöään? Miksi EU puuttuu törkeällä tavalla Ukrainan sisäisiin asioihin?

Käyttäjän mitrorepo kuva
Mitro Repo

Pekka hyvä, luepa juttuni uudestaan! Tunnen hyvinkin ukrainalaisia ja tiedän, ettei tämä tähän lopu! Jussi: ei EU pakota Ukrainaa mihinkään. Suuri osa Ukrainan kansasta haluaa kuulua Eurooppaan. Ei välttämättä EU:hun, mutta Euroopan sivistyspiiriin, ei Gazpromin oligarkkien läänityksiin!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomen ei EU:hun liittyessään tarvinnut kysyä lupaa Venäjältä, koska siinä vaiheessa Suomi oli juuri ja juuri vapautunut henkisestä kahleestaan ja Venäjä eli vielä sekasortoista "Weimarin Venäjän" aikaa.

Sen sijaan kädenvääntö EEC:n kanssa solmittavan vapaakauppasopimuksen kohdalla vuonna 1973 oli valtava. Kekkonen sai sille Neuvostoliiton luvan kuuluisassa villisikajahdissa Zavidovossa, mutta koska lupaan sisältyi varoituksen sana, vapaakauppasopimuksen vastustajat Suomessa vuodattivat sen eteenpäin lehdistölle.

Vielä viimeisinä päivinä ennen sopimuksen allekirjoittamista eduskuntatalon edessä oli pääosin taistolaisten masinoima suurmielenosoitus plakaatteineen "EI, EI, EEC". Vastustavan adressin allekirjoittajien joukossa oli mm. Erkki Tuomiojan ja Tarja Halosen nimet.

Ukrainan tämän päivän tilanteella on yhtäläisyyksiä siihen, mitä Suomi oli kylmän sodan keskellä.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Mitro Repo kirjoitti:
"Yllätykseksemme Suomessakin löytyy pieniä ääriryhmiä, jotka haluaisivat liittää meidät Putinin uuteen imperiumiin, rakenteilla olevaan ”Euraasian liittoon”. Tämäkö on se vaihtoehto, jota muutkin EU:n vastustajat ja EU:n skeptikot mielessään hautovat, mutta eivät uskalla vielä sanoa ääneen? Ei kai nyt sentään?"

Suomi kylmän sodan aikoina ja Ukraina tänään - niillä on tosiaankin jotain yhteistä. Toivokaamme, että Ukraina saa mahdollisuudet solmia suhteen EU:hun. Sitä olisi kyllä ensin syytä pitää jonkinlaisena ulkojäsenenä. Maan demokratiavaje ja korruption aste ovat sitä luokkaa, että Ukrainasta olisi varmaan vähintään yhtä paljon päänsärkyä Brysselille kuin Romaniasta ja Bulgariasta - tai Kreikalla, joka onnistui jopa keplottelemaan rahaliiton jäseneksi.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"EU ei ole itsetarkoitus, vaan väline turvata Suomen itsenäisyys ja Euroopan rauha"
Siis turvata miltä?Kuka meitä on uhkaamassa?

Euroopassa leviää juurikin eu:n takia levottomuudet ja väkivaltaiset mielenosoitukset.Tavallinen kansa ajetaan nurkkaan säästökuureilla eli politiikan mukaisesti "SIELTÄ OTETAAN MISSÄ OTETTAVAA EI OLE"

Tavallinen suomen kansa kokee uhkana juurikin eu:n toiminnan joka vie ruuan pöydistä ja ihmisoikeudet.(26 miljoona työtöntä eu:n alueella)
On turha uhkakuvia rakentaa jos tässä maassa ei ole edes yksittäisen ihmisen ihmisarvo,oikeudet ja vapaus enää oikeudenmukaisuuden varsinaisessa merkityksessä minkään arvoisia.
Suomessa menee koko ajan huonommin (20v.alasajoa)NETTOMAKSAJAN osassa oltuaan monet vuodet.
Milloin ahneus ja opportunismi ovat tulleet ihmisyyden esikuviksi?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hienoa Mitro, ettäolit kyllin rohkea ottamaan Ukrainan asian esille.

Aivan vain muutamia viikoja takaperin minulla oli kunnia majoitaa muutamiksi öiksi sekä Ukrainalaisia, Turkkilainen että muutamia muita perinteiseen EU:n kokoonpanoon liittyviä nuoria.

Mainitsemasi ongelman ja siihen liityvän mielenosoittajien väkimäärä ja suuruus näyttää olevan YLE:lle ongelmalinen, sillä kaduilla näytti olevan jopa satojatuhansia ei-venäläisiä kannattajia YLE:n uutisoinnin mukaan.

Mitro, mitähän teidän tulisikaan tehdä tässä ikävässä tilanteessa ?

Kiitos kuitenkin, kun toit aiheen esille täkäläiseen mediaan, sillä se on jo parempaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Hienoa Mitro, ettäolit kyllin rohkea ottamaan Ukrainan asian esille.

Aivan vain muutamia viikoja takaperin minulla oli kunnia majoitaa muutamiksi öiksi sekä Ukrainalaisia, Turkkilainen että muutamia muita perinteiseen EU:n kokoonpanoon liittyviä nuoria.

Mainitsemasi ongelman ja siihen liityvän mielenosoittajien väkimäärä ja suuruus näyttää olevan YLE:lle ongelmalinen, sillä kaduilla näytti olevan jopa satojatuhansia ei-venäläisiä kannattajia YLE:n uutisoinnin mukaan.

Mitro, mitähän teidän tulisikaan tehdä tässä ikävässä tilanteessa ?

Kiitos kuitenkin, kun toit aiheen esille täkäläiseen mediaan, sillä se on jo parempaa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kukaan muu EP ei ole juurikan Ukrainan tilanteeseen tarttunut ja Suomen valtakunnan mediassa asia on täysin tarpeeton, vaikka Ukrainan 45 miljoonaian väki olisi halukas muutokseen.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Suomen tulevaisuus on ihmisissä ja liikkeissä, jotka osaavat olla viisaasti yhteistyössä Venäjän kanssa. Rajan takana on nyt rautaa enemmän kuin koskaan ennen, eikä se sieltä ole perääntymässä. Tarvitaan miehiä, jotka osaavat maantiedettä, historiaa ja kansainvälistä politiikkaa.

Yhteistyötaidot ovat välttämättömiä. Juonittelu, omaan napaan tuijottaminen, ahne vallanhimo ja typeryys eivät synnytä mitään hyvää.

Missä tänään Mikael Agricolat?

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Jos joku kommentoi blogia lukematta sitä, niin:

Mitro Repo kertoo myös siitä, mikä on pienten maiden kohtalo Venäjän naapurissa, jos ne pysyttelevät erossa EU-yhteistyöstä.

Käyttäjän veikkoviinimaki kuva
Veikko Viinimäki

Mitro Repo

Olen melkoisesti yllättynyt hienoista ja sisältörikkaista kirjoituksistasi. Toivttavasti saamme nauttia niistä EU-vaaleihin asti ja senkin jälkeen.

Isäsi Tapani Repo oli rakastettu ja lämminsydäminen kirkonmies. Kenties europarlamentaarikon urasi jälkeen saamme kokea Sinunkin palaavan ortodoksisen kirkon papinvirkaan.

Nyt toivotan hyvää menestystä eurovaaleissa!

Mauri Avelin

En kyllä ymmärrä miten Venäjä on "painostanut" Ukrainaa? Venäläiset sanoivat ainoastaan että, Ukraina ei voi olla kahdessa talousunionissa yhtaikaa - nimittäin EU:ssa - ja Venäjän, Valkovenäjän, ja Kazakstanin muodostamassa tulliunionissa. Ehkä tärkein asia on jäänyt huomioimatta, nimittäin että Janukovitj halusi EU:n ja itäisen tulliunionin yhteistyötä, ja Janukovitj kielsi myös tiedot että Venäjä olisi painostanut Ukrainaa jollain tavalla. Ukraina ei tarvitse läntistä katastrofi-kapitalismia ja IMF "säästöohjelmia".

Sitä paitsi Putin huomautti että Gazprombank, Sberbank, VTB, VEB lainaavat rahaa Ukrainalle ja kaasulaskut hoituvat ajallaan. http://www.nyhetsbanken.se

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mielenkintoista, miksikähän tällaista pankkitomintaa voisi ajatella, no jätän vastuun lukijalle.

Mauri Avelin

Normaalia kapitalistista pankkitoimintaa. Rahan uloslainaus. Lähes kaikki pankit toimivat uloslainauksen ja sisäänlainauksen piirissä, niin idässä kuin lännessä. Lainan anto merkitsee isompaa tai pienempää riskiä pankille joka sitä antaa. Eroja kuitenkin on. IMF:n vaatimukset lainanannolle USA ohjauksen vuoksi ovat poliittisia! Katso vaikka Kreikan tilannetta. IMF/EU (tukipaketti) lainojen ehtoina ovat palkkojen, eläkkeden, ja muiden sosiaalietuuksien leikkaaminen, sekä julkisen sektorin suuret irtisanomiset. Se jos mikä on uus-liberalistista poliittista ohjausta. Venäjän valtio tai pankit eivät esitä Ukrainalle mitään tällaisia "leikkaus" ja säästöohjelma vaatimuksia lainojen ehtoina. Siis Venäjä ei puutu Ukrainan sisäpolitiikkaan. Sen sijaan nyt nähtävät "mielenosoitukset" Ukrainassa ovat varmuudella NGO, NED organisoimia. Olisiko USA:n ulkoministeriöllä sormensa pelissä. Hehän ovat näiden "värivallankumousyritysten" rahoittajia - tai siis USA:n veronmaksajat.

Käyttäjän JussiHietala1 kuva
Jussi Hietala

Repo on tavallaan oikeassa mutta pääosin väärässä.

Venäjän painostus Ukrainaa kohtaan on varoittava esimerkki ja kertoo etupiirien paluusta Eurooppaan. Ainakin Venäjän etupiirin. Sitä ei kuitenkaan torjuta EU-jäsenyydellä vaan NATO-jäsenyydellä.

Revon kirjoituksessa Ukrainan rinnastus Suomen sisäpolitiikkaan ei osu maaliinsa. Suomessa harva vaatii eroa EU:sta, saati sitten vapaakauppa-alueesta, johon Ukrainan nyt oli tarkoitus liittyä. Sen sijaan moni vaatii eroa euroalueesta. Revon kirjoitus niputtaa nämä kaikki yhteen: jos haluat eroon eurosta, haluat eroon Euroopasta ja ja haluat Venäjän kylkeen. Eihän se niin mene. Repo, kuten useimmat demarit, sekoittaa tarkoituksella nämä asiat. Euroopan talousyhteistyössä voidaan olla ihan hyvin mukana kuulumatta euroon. Kuten Skandinavia ja UK.

Mauri Peltokangas

Kylläpäs Mitro nyt kaukaa komppaa pelkoa vanhaan neuvosto-aikaan... Ymmärrän hyvin tuon Ukrainan tilanteen ja huolen mahdollisesta äiti-venäjän noususta, mutta ei nyt kuitenkaan kannata höpöttää rivienvälistä venäjän mahdollisista aikomuksista laajentua länsimaihin ! Suomen tulee kaikin keinoin välttyä liittovaltiokehitykseltä, muu EU yhteistyö alkuperäisen perustamiskirjan mukaisine hömpötyksineen on sulatettavissa jossain määrin. Miten olisi käynyt Suomalaiselle mepeille, jotka ajavat liittovaltiokehitystä silloin, kun isoisämme taistelivat itsenäisyydestämme. Ei hyvin, kuten ei käpykaartilaisillekaan...

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Kirjoitat vaihteeksi sen verran synkkää pelottelusoopaa, että ihan pakko kommentoida.

Pienet maat VOIVAT pärjätä yksin, mistä todisteena esimerkiksi about Suomen kokoinen Sveitsi tai toinen Pohjoismaa Islanti. Vastaavia ilmiöitä on ympäri maailman. Itse asiassa ei ole yhtä ainoaa syytä olettaa, että pieni ei voisi pärjät yksin.

"Yllätykseksemme Suomessakin löytyy pieniä ääriryhmiä, jotka haluaisivat liittää meidät Putinin uuteen imperiumiin, rakenteilla olevaan ”Euraasian liittoon”. Tämäkö on se vaihtoehto, jota muutkin EU:n vastustajat ja EU:n skeptikot mielessään hautovat, mutta eivät uskalla vielä sanoa ääneen? Ei kai nyt sentään?"

Tässä taas on niin selkeää olkiukkopelleilyä, että luulisi akateemisesti koulutetun ihmisen häpeävän, kun huomaa kirjoittavansa tällaista. Miten te EU:n kannattajat, haluatteko te takaisin natsi-Saksaan vai muuten vaan Angelasta maailmanvaltiaan? Ette kai sentään?

Jukka J. Rintala

"Yllätykseksemme Suomessakin löytyy pieniä ääriryhmiä, jotka haluaisivat liittää meidät Putinin uuteen imperiumiin, rakenteilla olevaan 'Euraasian liittoon'."

- Voitteko nimetä näitä pieniä ääriryhmiä? Kuulostavat yhtä tyhmiltä kuin ne, jotka halusivat liittää meidät Ranskan ja Saksan uuteen imperiumiin, "Euroopan unioniin".

"Tämäkö on se vaihtoehto, jota muutkin EU:n vastustajat ja EU:n skeptikot mielessään hautovat, mutta eivät uskalla vielä sanoa ääneen? Ei kai nyt sentään?"

- Ei - kuten varmasti hyvin tiedättekin. Olisihan aika tyhmää ajatella, että EU-vastaisuudesta tai -kriittisyydestä seuraisi johonkin muuhun vastaavaan liittoon kuulumisen kannattaminen. Non sequitur.

"EU ei ole itsetarkoitus, vaan väline turvata Suomen itsenäisyys ja Euroopan rauha."

- Voitteko perustella tarkemmin, kuinka Euroopan unioni turvaa tällaiset asiat? Nähdäkseni rauhaa turvataan parhaiten diplomatialla ja itsenäisyyttä pitämällä päätösvaltaa kansallisilla lainsäädäntöelimillä. EU:ta tuskin tarvitaan kumpaakaan, siitä voi olla jopa haittaa. Jonkinlainen Euroopan kansakuntien rauhanfoorumi voisi toki ollakin hyvä idea. EU on kuitenkin aika paljon enemmän.

"Eurooppa on enemmän kuin EU ja sen kompuroiva komissio."

- Totisesti on. Näin olisi hyvä olla jatkossakin.

Mauri Avelin

Ukrainassa on laillinen vaaleilla valittu hallitus. Nykyinen tilanne alkaa muistuttaa yhä enemmän vanhaa "värivallankumousta"? Ne uus-liberaali voimat, jotka haluavat omaisuuden uudelleenjakoa, muun muassa valtion yritysten myyntiä (yksityistämistä), Ukrainan luonnovarojen, resurssien täydellistä yksityisomistukseen siirtämistä ja markkinoiden "vapauttamista", eivät kaipaa vahvaa Ukrainaa,-päinvastoin!Kuka tai ketkä lietsovat levottomuuksia? Olisivatko lännen tiedustelupalvelut ja media sellaisia tekijöitä. Kun muistaa Jugoslavian tapahtumia 1990-luvulla tai Georgiaa, tai nykyistä Syyrian tilannetta, niin ei tunnu olenkaan yllättävälle?

Toimituksen poiminnat