mitrorepo Parempi maailma on mahdollinen, kun rakennamme sen yhdessä.

Poliittista potkupalloa Kyproksella

Euromaiden päättäjät yrittivät iskeä kaikkia kyproslaisia tallettajia kertaluontoisella verolla. Lehtitietojen mukaan Suomen hallitus on ollut jyrkimmin sitä vaatimassa. Tavallisten ihmisten – myös Kyproksella asuvien suomalaisten – säästöihin kajoaminen on lähes sota-ajan poikkeustoimi, jollaiseen ei pitäisi mennä hätäisesti. Ensipaniikin jälkeen vastuuta potkittiin Brysselistä Nikosiaan ja takaisin.

Alkuperäisessä muodossaan veroisku oli tarkoitus kohdistaa kaikkiin kyproslaisiin tileihin, riippumatta tilillä olevan talletuksen koosta. Maanantai-iltana euroministerien puhelinneuvotteluissa aikaan saama muutos kohdistaa veron vain suuriin talletuksiin. Epäilemättä veroiskun aikaan saama kritiikin ryöppy teki tehtävänsä, kun alle 100 000 euron talletustilit jätetään veron ulkopuolelle.

Mielestäni on todella paikallaan ihmetellä euroministerien ja komission hätäistä ja harkitsematonta elettä. He syövät päätöksentekotyylillään itse EU:n uskottavuutta ja sysäävät vielä syyn jälkikäteen toisille. Varsinaista poliittista potkupalloa.

Kypros-paketti herättää kuitenkin ihmetystä muiltakin osin. Minne EU-johtajilta on unohtunut kovan kädenväännön tuloksena aikaansaatu aie pankkiunionin perustamisesta Kyproksen kaltaisten pankkisektorin ongelmien ratkaisemiseksi? Viime kesäkuussa EU-päämiehet sopivat myös mahdollisuudesta pankkien suoraan pääomittamiseen Euroopan vakausmekanismista. Miksei olemassa olevia keinoja haluta käyttää?

Piskuisen Kyproksen talouskin kun on vain 0,2 prosenttia koko euroalueen bruttokansantuotteesta.

Veroisku kaikkien Kyproksen säästäjien tileille olisi toteutuessaan julma ja kohtuuton. EU:n tulisi suojella kansalaisia, ei virheisiin syyllistyneitä ministereitä ja pankkiireita.

Pankkitalletusveron kohdistaminen ankarimmin tavallisiin säästäjiin ei olisi millään muotoa oikeudenmukaista. Niihin, jotka ovat tehneet juuri kuten me viisaat pohjoisessa vaadimme etelän serkkujemme toimivan: ahkerasti, säästäväisesti ja laillisesti. Rahansa jo tuhlanneet ja keinotelleet välttyvät lisäverolta. Onko tarkoitus luoda väkisin “kulutusta” ja “kysyntää” murskaamalla ennen hyveenä pidetty säästäminen?

Kovat toimet ja ankarat päätökset ovat kriisiaikoina tarpeen. Mutta tämän tasoisiin toimiin on ennen ryhdytty vain todellisten katastrofien aikana tai jälkeen.

Suomessa leikattiin vuonna 1946 setelit kahtia ja otettiin puolet pakkolainana valtiolle. Mutta edes tuolloin, maailmansodan jälkeen ja 11 % Suomen väestöstä juuri menetettyä kotinsa ja kotiseutunsa, ei tavallisten ihmisten pankkitileihin kajottu.

Psykologista iskua pankkien uskottavuudelle on myös vaikea korjata. Asiantuntijat ovatkin jo ennättäneet kommentoida, että jatkossa ihmiset ryntäävät tyhjentämään tilinsä aina, kun jonkin maan talous joutuu EU:n syyniin.

Venäläisten väitetty rahanpesu Kyproksella on saanut kohtuuttoman huomion. Kuka voi todistaa, ettei Lontoon Cityssä, Sveitsin pankeissa ja muualla maailmassa pyörisi myös hämärää rahaa. Ironista kyllä, Venäjä tulee nyt itse vahvistaneeksi epäilyjä kiukuttelemalla. Se uhkaa myös lyödä lyötyä lopettamalla Kyproksen lainoituksen.

Kypros liittyi EU:iin suurin toivein vain yhdeksän vuotta sitten. Euromaa siitä tuli vuonna 2008. Minkä viestin annamme muille pienille maille, jotka hakevat turvaa ja vakautta Euroopan maiden suuresta liitosta?

Kyproksella eilen vietetystä paastonalusta, puhtaasta maanantaista, tuli saarelaisille nyt kaikkien yllätykseksi musta maanantai.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Olli Pusa

"Mielestäni on todella paikallaan ihmetellä euroministerien ja komission hätäistä ja harkitsematonta elettä."

Jutta Urpilaista tässä ilmeisesti arvostelet?

"Minne EU-johtajilta on unohtunut kovan kädenväännön tuloksena aikaansaatu aie pankkiunionin perustamisesta Kyproksen kaltaisten pankkisektorin ongelmien ratkaisemiseksi? Viime kesäkuussa EU-päämiehet sopivat myös mahdollisuudesta pankkien suoraan pääomittamiseen Euroopan vakausmekanismista. Miksei olemassa olevia keinoja haluta käyttää?"

Eli pankkiunionin keskeisin idea on siis se, että sen kautta suomalaistenkin veronmaksajien rahoilla pelastetaan keinottelussa näppinsä polttaneita pankkeja?

"Niihin, jotka ovat tehneet juuri kuten me viisaat pohjoisessa vaadimme etelän serkkujemme toimivan: ahkerasti, säästäväisesti ja laillisesti."

Vlimerenmaissa on kansalaisten varallisuus suurempi kuin Suomessa. He ovat jemmanneet rahansa itselleen eivätkä ole maksaneet veroja. Hyvinhän siitä omaisuutta kertyy. Mutta miksi se omaisuus pitää pelastaa suomalaisten veronmaksajien rahoilla? Entä jos maksaisivat itsekin veroja?

"Venäläisten väitetty rahanpesu Kyproksella on saanut kohtuuttoman huomion."

Mikähän määrä venäläisen mafian rahojen pesua olisi Kyproksella kohtuullista?

"Kypros liittyi EU:iin suurin toivein vain yhdeksän vuotta sitten. Euromaa siitä tuli vuonna 2008. Minkä viestin annamme muille pienille maille, jotka hakevat turvaa ja vakautta Euroopan maiden suuresta liitosta?"

Viesti: Ei kannata alkaa veljeilemään rikollisen rahan kanssa eikä kannata alkaa rahanpesukeskukseksi.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Kuten HBL tänään kirjoittaa (20.3.2013 sivulla 11) Kypros kääntyy nyt avunpyynnöllä Venäjän puoleen!

"Russian Commercial bank" on ainoa avoin pankki siellä, tällä hetkellä.

Käyttäjän StefanTallqvist kuva
Stefan H. Tallqvist

Engelsmanneilla on aikaisemmin ollut vahva ote Kyproksella. Tämän muistan niistä omista vierailuistani Kyprokselle.

Onko siis Englanti myötävikuuttamassa Kyproksen EU-vastaiseen mielialaan?

Aulis Mäkitalo

Näitä kyproslaisten mielialoja myötäillen Kyproksen parlamentti hylkäsikin talletusveron.

Sartre opetti että ihminen on aina vapaa valitsemaan ja kantaa sitten aina itse vastuun valinnastaan.

Kypros on vapaasti valinnut talletusveron hylkäämisen ja sen seurauksena EU:n tukitoimien hylkäämisen. Kypros tietenkin itse kantaa vastuun valinnastaan.

Kaikki on tapahtunut täysin vapaasti, sivistyneesti, rauhanomaisesti ja demokratiaa noudattaen. Kypros sai valita ja se valitsi ja kantaa vastuun valinnastaan.

Missä tässä on ongelma?

Raimo Luukkanen

Voi tuota löllykkämäistä asianhoitoa siellä EU:ssa. Asioihin paneutuminen on varmaankin työläämpää kuin shoppailureissut Brysselissä.

Tuula Saskia

Hyvä Repo,

ettekö soisi sitä, että kyproslaisten pankkien venäläisiltä miljarditileiltä ( puhtaita tai epäpuhtaita)perittäisiin esim. 9 % verona siitä edusta, jota mm. rahan puhtaaksi peseminen tai korkea talletuskorko on suonut?

Koneet Venäjältä Kyprokselle ovat kuulemma täynnä. Miksiköhän , MP Repo?

Käyttäjän wiljoantero kuva
Antero Manninen

Mitro Repo

"Minkä viestin annamme muille pienille maille, jotka hakevat turvaa ja vakautta Euroopan maiden suuresta liitosta?"

Olkaa rehellisiä ja toimikaa EU:n ja EMU:n säädösten puitteissa, älkääkä paisutelko pankkisektorianne yli kansallisen kestokykynne.

Toimituksen poiminnat