Lapsia suojeltava digitaalisessa maailmassa

Digitaalinen maailma asettaa erityistä huolta lasten suojelun näkökulmasta. Nykyajan lapset syntyvät maailmaan, jossa tietokoneet, internet ja sosiaalinen media ovat luonnollinen osa arkea.

Uusi sukupolvi osaa käyttää internetin ja tietoteknologian tarjoamia mahdollisuuksia jopa vanhempiaan paremmin.

Lapset ja nuoret eivät kuitenkaan tunnista verkkomaailman vaaroja samalla tavalla kuin aikuiset. Internetiä ei ole myöskään mahdollista valvoa samalla tavalla kuin esimerkiksi perinteisiä TV-lähetyksiä. Tämä asettaa yhteiskunnalle uudenlaisia haasteita lasten ja nuorten suojelemiseksi.

Erityisesti sosiaalinen media on lyönyt itsensä läpi ja nuorten suosioon.

Siinä missä verkkoyhteisöt tarjoavat puitteet laajalle sosiaaliselle kanssakäymiselle, ne toimivat myös areenana sopimattomille yhteydenotoille ja nettikiusaamiselle. Nuoret eivät myöskään välttämättä ymmärrä tietosuojaan liittyviä riskejä.

Lasten suojelu verkkomaailmassa edellyttää viranomaisvalvonnan ohella perheiden, koulun, kansalaisyhteiskunnan sekä internet-palveluntarjoajien välistä toimivaa kasvatusyhteistyötä. Koulujen tulee opettaa lapsille perinteisen medialukutaidon lisäksi digitaalimaailmassa välttämättömiä taitoja.

Digitaalisen markkinoinnin jatkuvasti lisääntyessä, myös kuluttajakasvatus on tärkeää.

Koska vanhemmilla on viime kädessä parhaimmat mahdollisuudet valvoa ja suojella jälkikasvuaan, tulee myös vanhempia valistaa verkkomaailman vaaroista ja niiden torjumisesta.

Lasten suojelu digitaalisessa maailmassa on alettu ottamaan vakavasti myös Euroopan unionin tasolla. Internet on rajat ylittävä, ja siten tarvitaan myös rajat ylittäviä yhteisiä ratkaisuja ja toimenpiteitä!

Omalta osaltani olen esittänyt tärkeitä tarkennuksia EU-parlamentin kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan mietintöön aiheesta. Lasten suojelua digitaalimaailmassa on käsiteltävä itsesäätelyyn kannustavien toimenpiteiden ohella myös lainsäädännöllisin keinoin. Opetuksella ja valistuksella on tässä yhteydessä ensiarvoisen tärkeä rooli.

 

Mitro Repo

Euroopan parlamentin jäsen

S&D -ryhmä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu